Aller au contenu principal

Bine ati venit !

Sunteti un nou student la biblioteca si vreti sa aflati mai multe? Aici este locul ideal ca sa descoperiti totul despre bibliotecile universitare Aix – Marseille.

Planificarea strategiei de cautare

Înainte de-a începe să căutați informații, aveți nevoie de timp pentru a planifica strategia de căutare. Aceasta este o etapă esențială a procesului de cercetare, întrucât:

      - Vă va economisi timp
      - Căutarea dvs. Va fi mai structurată
      - Rezultatele căutării dvs. vor fi mai relevante

Când începeți, vă puteți simți copleșit de lățimea informațiilor disponibile.

Cu toate acestea, prin planificarea căutărilor în avans și aplicarea de tehnici de căutare eficiente, veți găsi cel mai relevant conținut pentru nevoile dumneavoastra.

Planificarea strategiei de cautare

Înainte de a începe cercetarea unui subiect, mai întâi întrebați-vă: "De ce tip de surse de informații / resurse de cercetare am nevoie?"

După ce ați înțeles bine informațiile de care aveți nevoie, puteți să continuați și să întrebați: Unde pot să caut să găsesc aceste resurse?

În funcție de subiectul de cercetare, este posibil să fie necesar să utilizați o mare varietate de surse de informații și baze de date diferite.

Materialul de cercetare poate fi extras dintr-o gamă largă de resurse de cercetare diferite. Pe lângă utilizarea surselor tradiționale, cum ar fi cărți și articole de jurnal, este posibil să doriți să utilizați articole de știri, rapoarte guvernamentale, materiale statistice sau audiovizuale.

Unele materiale, cum ar fi cărțile academice și revistele, trec printr-un proces riguros de „evaluare inter pares”, în cadrul căruia sunt analizate de experți în domeniu pentru fiabilitate și calitate. Cu toate acestea, poate fi mai dificil să se stabilească proveniența altor surse de informații - de exemplu, oricine poate crea și difuza informații prin intermediul internetului.

Înainte de-a începe căutarea, petrece ceva timp definind subiectul de cercetare. Întreabă-te, ce vrei să afli? Ce termeni de căutare sau cuvinte cheie vor găsi aceste informații?

Gândiți-vă cu atenție la cuvinte cheie adecvate și sinonime (cuvinte alternative care au un înțeles similar), care vă va permite să găsiți cantități ușor de gestionat de materiale relevante - nu atât de multe rezultate încât acestea sunt imposibil de gestionat și cauzează supraîncărcarea informațiilor sau atât de puține pe care le preluați informații insuficiente pentru nevoile dvs.

Utilizați orice tehnică funcționează cel mai bine pentru dvs. - de exemplu, brainstorming, liste de cuvinte sau hărți mentale etc. Vă poate ajuta să vă gândiți la subiectul dvs. Și să identificați toate conceptele și termenii de căutare posibile.

  • Utilizați ȘI pentru a restrânge căutarea.

    Utilizarea ȘI între termenii de căutare restrânge căutarea dvs., deoarece instruiește baza de date că trebuie să apară toți termenii de căutare (în orice ordine).

    De exemplu: Semiotică ȘI dramă
    - va returna doar rezultatele în cazul în care ambele cuvinte sunt prezente

    Pentru că toți termenii de căutare trebuie să fie prezenți, utilizați ȘI face căutarea mai concentrată.


    În unele baze de date (dar nu toate) și motoare de căutare ȘI este implicit, astfel încât, dacă introduceți mai multe cuvinte, baza de date va căuta rezultate care conțin toate / ambele cuvinte.

  • Utilizați SAU pentru a vă lărgi căutarea.

    Folosirea SAU între termenii de căutare lărgește rezultatele ca oricare sau toți termenii de căutare pot fi prezenți.


    De exemplu: Religie SAU credință
    - va returna rezultatele în cazul în care unul sau ambele dintre aceste cuvinte sunt prezente

    Este extrem de util pentru a găsi sinonime sau concepte conexe.

    Folosind SAU vă permite să efectueze o serie de căutări similare într-o singură mișcare, economisind timp.

  • Utilizați NU pentru a restrânge căutarea.

    Utilizarea NU îngustează căutarea deoarece instruiește baza de date să ignore rezultatele care conțin anumite cuvinte.

    De exemplu: Social media NU twitter
    - va returna rezultate care includ social media, dar nu includ twitter

    NU tinde să fie utilizat mai puțin decât și SAU operatorii.

    Utilizați-l cu grijă, deoarece puteți exclude articole utile care acoperă o serie de subiecte relevante pentru dvs.
  • Trunchiere este o tehnică care lărgește căutarea pentru a include diverse terminații de cuvinte și ortografieri.

    Pentru a utiliza trunchia, introduceți rădăcina unui cuvânt și puneți simbolul de trunchiere la sfârșit

    Baza de date va returna rezultatele care includ orice final al acelui cuvânt rădăcină.

    Simbolul asterisc * este cel mai frecvent utilizat pentru trunchiere. Cu toate acestea, consultați ecranele de ajutor ca !, ? sau # pot fi utilizate.

De exemplu:

antreprenorul* va găsi antreprenori, antreprenoriat, antreprenoriat etc

copilul* va gasi copii, copii, copii, copilarie, copilarie etc

Utilizați-l cu grijă pentru a evita găsirea prea multor alternative.

" Căutarea frazei este cea mai limitată tehnică, deoarece este utilizată pentru a specifica faptul că termenii dvs. Trebuie să apară unul lângă celălalt și în ordinea specificată.

Căutarea frazei se realizează în mod obișnuit prin înconjurarea frazei cu ghilimele.


Verificați întotdeauna ecranele de ajutor ale bazei de date, deoarece unele baze de date pot utiliza simboluri diferite.

Exemple de căutare a frazei:

„Organizația Mondială a Comerțului”

"marketingul influencer "

Capacitatea de a evalua calitatea academică a informațiilor pe care le găsiți este un aspect de bază al cercetării academice.

Acest lucru este deosebit de important atunci când căutați online și utilizați instrumente precum Google. În timp ce manuale și reviste academice vor fi trecut probabil printr-o revizuire riguroasă și procesul de editare, nu există astfel de garanții pentru o mare parte din informațiile pe care le puteți găsi on-line.

Testul CRAAP oferă criterii simple de evaluare a calității academice a informațiilor. Punând câteva întrebări despre sursele pe care le întâlniți, puteți îmbunătăți cu succes calitatea informațiilor pe care le utilizați în munca dvs.

Cele cinci criterii principale de testare CRAAP sunt:

Monedă

Relevanța

Precizie

Autoritatea

Scop

Într-o epocă de dezinformare și de știri false, capacitatea de-a evalua calitatea informațiilor pe care le găsim nu a fost niciodată mai importantă.

Ghiduri de utilizare

Zotero este un software de gestionare a referințelor: este gratuit, ușor de utilizat și vă poate ajuta să colectați, să organizați, să citați și să distribuiți cercetări. Acest ghid de bibliotecă a fost realizat de bibliotecile MIT.

Ghidul bibliotecii despre valorile citatelor dezvoltat de Bibliotecile Universității Duke

Munca în grup este o parte integrantă a studiilor dumneavoastră. Acest ghid a fost realizat de bibliotecile Universității din Reading.

Datorită acestui curs de formare, cercetătorii vor putea folosi serviciile oferite de depozitul instituțional al Universității Aix Marseille, HAL-AMU și alte rețele sociale academice care îi vor ajuta să-și promoveze munca. Acest curs este oferit studenților doctoranzi ai Universității Aix-Marseille.